Şoförlüğe sevdalı Gülşen kaptan

ŞOFÖRLÜĞE SEVDALI GÜLŞEN KAPTAN

440 numaralı Pursaklar-Çankaya hattındaki özel halk otobüslerinden birisi artık 2 çocuk annesi 39 yaşındaki Gülşen Şahin’e emanet. Bir haftadır hatta hizmet veren ‘Gülşen kaptan’ı gören yolcular da, sürücüler de alışkın olmadıkları için şaşırıyor. Otobüs
ARABAYA ŞOFÖRLÜĞE SEVDALIYIM
EGO otobüslerinin ardından Ankara Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği’ne (AHOK) bağlı özel halk otobüslerinde de kadın şoför dönemi başladı. Özel halk otobüslerinin ilk kadın şoförü 2 çocuk annesi 39 yaşındaki Gülşen Şahin, 440 numaralı Pursaklar-Çankaya hattında direksiyon başına geçti. Son bir haftadır otobüs kullanan Şahin’i gören yolcular da, trafikteki sürücüler de alışkın olmadıkları için şaşırıyor. “Görenler dönüp bir daha bakıyor, ‘aaa’ diye tepki veriyor” diyen Şahin, otobüs şoförlüğünün en büyük hayali olduğunu belirtiyor. Kadın olduğu için ilk önce ‘yapamaz’ diyenlerin çok olduğunu aktaran Şahin, “İstemek başarmanın yarısıdır. Azmettim ve hedefime ulaştım” dedi. Şahin, otobüs şoförlüğüne başlamasını ve aldığı geri dönüşleri Hürriyet Ankara’ya anlattı:
"Çocukluğumdan bu yana araba kullanmayı çok seviyorum. 2002’de ehliyet aldım, sınıfını yükselterek otobüs ehliyetimi ise bu sene aldım. Arabaya, şoförlüğe sevdalıyım. Öyle ki benimle ‘direksiyonu al eve götür’ diye dalga geçerlerdi. Otobüs ve büyük araç kullanmak en büyük hayalimdi. Kısa bir süre servis kullandım, sonrasında Esenboğa Havalimanı içerisinde otobüs kullandım. Pandemiden dolayı işsiz kalınca buraya başvuru yaptım, EGO’dan psikoteknik testini geçtim ve işe başladım.



‘KADINSIN YAPAMAZSIN’ DİYENLER OLDU
‘Kadınsın yapamazsın, kimse seni işe almaz, kullanamazsın’ diyenler oldu. ‘Ben Gülşen isem yapacağım’ dedim. İstemek başarmanın yarısıdır. Azmettim ve hedefime ulaştım. Günde 6 sefer yapıyorum. Tepkiler çok güzel ve olumlu. Binen yolcular, özellikle kadınlar tebrik ediyor ve memnuniyetlerini bildiriyorlar. Görenler dönüp bir daha bakıyor, ‘A!’ diye tepki veriyor. Otobüsü kullanmak zor değil çünkü çok seviyorum. Ancak bazen şoförlüğü iyi olmayanlar sıkıntı yaşatabiliyor.”

KADIN OTOBÜS ŞOFÖRLERİ ARTARSA ÇOK GÜZEL OLUR
Erkek otobüs şoförlerinin bakış açısını, “İlk etapta yadırgadılar, değişik geldi. ‘Yapamaz’ diyenler de oldu. Ama artık alıştılar” şeklinde anlatan Şahin, “Kadınların da bu işi yapabileceğini göstermek önemli. Ankara’da kadın otobüs şoförlerinin artmasını isterim, çok güzel olur” ifadelerini kullandı.

HEDEF 30 KADINA DİREKSİYONU TESLİM ETMEK
AHOK Başkanı Kurtuluş Kara ise şunları söyledi: “Gülşen kaptan, EGO Genel Müdürlüğü’nün psikoteknik sınavını tek seferde geçen kadın şoför. Üç kere geçemeyip kalan şoförler var. Kadınların bizim sektörümüzde olması çok güzel, otobüs direksiyonlarına kadın eli değsin. EGO’da var, bizde niye olmasın? 30 kadın şoför almak istiyoruz. Bu işi yapmak isteyenler birliğimize başvuru yapabilirler. Otobüsü kullanan şoförün kadın olmasının olumlu bir yönü de var, erkek şoförler olduğunda yolcular tartışıyor ancak kadın şoförle tartışmaya girmiyorlar. Kendisiyle çalışmaktan memnunuz, yolcularımız da memnun. Kendisini sonuna kadar destekliyoruz.”

Yorum Gönder

Yorumlar