Genç kaşifler bilim merkezinde

GENÇ KAŞİFLER BİLİM MERKEZİNDE

Adını Türk fizikçi ve matematikçiden alan Feza Gürsey Bilim Merkezi, 1993’ten beri Altınpark’ta bilim meraklılarına bilimin temel prensiplerini eğlendirerek öğretiyor.

Yılın hergünü ziyaretçiye açık olan Bilim Merkezi, yarıyıl tatilinde de genç kaşifleri ağırlıyor.

Feza Gürsey Bilim Merkezi, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde ve Altınpark bünyesinde faaliyet gösteren ve bilimin temel ilkelerini 7’den 70’e herkese eğlendirerek öğretmek için kurulmuş Türkiye’nin ilk bilim merkezidir.

Ankara’da bir bilim merkezi kurma fikri ilk olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin, resmi bir ziyaret nedeni ile Kanada’da bulunan Toronto’daki  dünyanın en büyük bilim merkezlerinden biri olan Ontorio Science Centre (OSC)’ e yapılan ziyaret ile oluşmuştur. OSC ile yapılan anlaşma sonucu anahtar teslim şeklinde bilim merkezi yapılmıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından  23 Nisan 1993’te kurulan merkezde yer alan deney ve sergi setleri kuruluş aşamasında OSC’den alınmıştır. Deney ve sergi  setlerinin seçimi ODTÜ öğretim üyelerinden oluşan bir komisyon tarafından yapılmıştır. Başlangıçta adının Ankara Bilim Merkezi olması düşünülen merkeze 13 Nisan 1993’te Gürsey’in vefatı üzerine Feza Gürsey Bilim Merkezi ismi verilmiştir. İşletmesi Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait ANFA Ankara Altınpark İşletmeleri Limited Şirketi tarafından yapılan merkezde 48 parça deney ve sergi seti bulunuyor.

 Türkiye’nin üç bilim merkezinden biri olan Feza Gürsey Bilim Merkezi (diğerleri Şişli Belediyesi Bilim Merkezi, İTÜ Bilim Merkezi), 7’den 70’e herkese bilimi eğlenceli bir ortamda anlatarak sevdirme amacıyla yılın hergünü ziyaretçi kabul ediyor. Öğrenciler teorik olarak gördükleri ders konularını görerek ve uygulayarak anlamlandırıyor.En çok elektirik deneyi, gölge tüneli ve sıcak hava balonun ilgi çektiği merkezde durgun elektrik, sıvı azot, astronomi, yer bilimleri, madde, ışık, ses ve vücudumuz konulu seminerler veriliyor. Ayrıca öğretmenler birkaç hafta önceden yetkilileri arayıp istedikleri konuda seminer verilmesini de sağlayabiliyor. 2008’den bu yana Talim ve Terbiye Kurulu tarafından tüm okullara tavsiye edilen bilim merkezinde farklı alanlarda uzman 7 rehber öğretmen ziyaretçileri deney ve sergi setleriyle ilgili bilgilendiriyor. Ayrıca her deney setinin yanında sistemi anlatan İngilizce-Türkçe bilgilendirme levhası da bulunuyor. Rehber öğretmenler yaş gruplarına uygun iki özel gösteri sunuyor.

Uzun yıllardır merkezde görev yapan Mehmet Ardıç merkezin bugüne kadar iki milyonun üzerinde ziyaretçi aldığını söyledi. Ardıç, 2000 yılında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ.Melih Gökçek tarafından başlatılan kampanyayı şu sözleriyle ifade etti; ‘2000 yılında İ.Melih Gökçek bir kampanya başlattı ve merkezden her yıl belirli bir miktarda öğrenci ücretsiz faydalandı. Devlet okullarını kapsayan kampanyada öğrencilerin ego otobüsleriyle ulaşımları da belediye tarafından sağlandı. 2014’te kampanya sonlandı ve sonuç olarak kampanyadan 85 bin öğrenci faydalandı.’ Ardıç, ziyaretçilerin hiçbir rehber gözetimi olmaksızın deney setlerini deneyebileceklerini vurguladı. Merkez’in yeterince tanıtılmadığını düşünen Ardıç merkeze gelmek isteyenlere mesajını şu sözlerle verdi; "Feza Gürsey Bilim Merkezi, hayat boyu öğrenme modeline uygun bireylerin kaliteli zaman geçirebilecekleri 7’den 70’e herkesin eğlenirken öğrenebilceği bir merkez. Herşey merakla başlıyor. Merak etmekten çekinmemeliyiz. Koltuğumuzda oturarak herşeyi tamamen öğrenmemiz mümkün değil. O koltuktan kalkıp bilginin olduğu yere ulaşmalıyız. Merakımızın peşinden gitmeliyiz. Öğrenme, bilgiye ulaşma çabasıdır. Bilgiye ulaşmak için çabalamalıyız. Müzeleri, bilim merkezlerini mutlaka ziyaret etmeliyiz."


Yarıyıl tatilini bilimsel çalışmalarla geçirmek isteyen çocuklar, 31 Ocak tarihine kadar;

-Robot Bilim,

-Böcek,

-Mikro Dünya,

-DNA İzolasyonu,

-Hadi Fosil Yapalım,

-Fosil Kazısı,

-Filografi,

-Güneş Sistemi,

-Ayın Evreleri,

-Ay Tutulması,

-Kil,

-Mozaik,

-Gece Lambası,

-İlk Robotum,

-Atoma Yolculuk,

-Hava ve Su Roketi,

-Usturlab,

-Asitler ve Bazlar

konulu atölyelere katılabilir.



Özel Haber: Merve Kılıç

Yorum Gönder

Yorumlar