Türk Tabipler Birliği: Geçmişten gelen değerlerimizi yok etmenize izin vermeyeceğiz!

TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ: GEÇMİŞTEN GELEN DEĞERLERİMİZİ YOK ETMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ!

Heybeliada Sanatoryumu’nun 200 dönümlük arazisinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesine TTB de tepki gösterdi.

Türk tabipler Birliği (TTB), Cumhuriyet'in ilanından kısa bir süre sonra açılan Heybeliada Sanatoryumu'nun Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesini, "Ülkeyi yönetenlerin sağlığa bakışının özeti" şeklinde yorumladı.  TTB ile İstanbul Tabip Odası'nın yaptığı ortak açıklamada, “Bu mirasyedi anlayış mevcut birikimi talan etmek, yeni sağlık tesislerinde ise hepimizi milyarlık borç altında bırakmak üzerine kuruludur” denildi.


Heybeliada Sanatoryumu'nun Türk tabipler Birliği açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Milyar dolarlık borç bırakan 'Şehir Hastaneleri' ile geleceğimizi, Heybeliada Sanatoryumu’nu gasp ederek geçmişten gelen değerlerimizi yok etmenize izin vermeyeceğiz, Heybeliada Sanatoryum binası, ülkemizin eşsiz bir kültürel mirasıdır, bu mirasın yapılış fonksiyonu ile korunması, yaşatılması tarihsel sorumluluktur. Özellikle günümüzü derinden etkileyen COVID-19 salgını sırasında binanın özellikleri nedeniyle önemi daha anlam kazanmaktadır"  denildi.

HEYBELİADA KORUNMALI

TTB açıklamasında, AKP hükümetlerinin “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın ve kamu özel işbirliği, yöntemli milyarlık kiralara neden olan şehir hastanelerinin COVID-19 salgını ile insanı değil sermaye ve kârı öncelediği açıkça görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, “Heybeliada Sanatoryumu ile birlikte İstanbul'da Haydarpaşa, Şişli Etfal ve Haseki EAH başta olmak üzere onlarca şehir içi kamu hastanesinin tasfiye edilmesi planı ve sonuçları teşhir edilmiş oldu. Milyar dolarlık borç bırakan ‘Şehir Hastaneleri’ ile geleceğimizi, Heybeliada Sanatoryumu'nu gasp ederek geçmişten gelen değerlerimizi yok etmenize izin vermeyeceğiz” görüşleri dile getirildi.

TTB Heybeliada Sanatoryumu’nun sağlık ile ilgili değişik fonksiyonları yerine getirmek üzere yeniden yapılandırılarak korunması gerektiğini belirtti.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada: "Tahsis edilen alanın pandemi hastanesi olmadığı ve Heybeliada'ya yeniden bir Pandemi Hastanesi'nin planlanması halinde, mevcut olan araziyi de iade etmeye hazırdır" ifadelerinde bulundu.


Yorum Gönder

Yorumlar