Togo Kuleleri hakkında flaş karar

TOGO KULELERİ HAKKINDA FLAŞ KARAR

Mahkeme, hukuka aykırı buldu.

 Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Togo Kuleleri’nin yanındaki Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü binasının olduğu, hukuka, kamu yararına ve planlama esaslarına aykırı, 13911 Ada, 7, 17, 18 numaralı parsellere ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan ve 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Hükümleri ve 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 9. maddesi uyarınca resen onaylanan, 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin ve 1/5000 Ölçekli Nazım imar Planı Değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na dava açmıştı.

Ankara 18. İdare Mahkemesi,  dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek,  dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

“Kamusal kullanımdan özel kullanıma geçiş sağlanacak”

 Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

 “Mahkeme gerekçesinde yer alan ticaret turizm kullanım kararına ilişkin, ‘Dava konusu imar plan değişiklikleri ile kamunun mülkiyetindeki dava konusu alanın, kamusal kullanımdan özel kullanıma geçişini sağlayacak bir düzenleme yaratacağından kamu yararına aykırı olduğu, sosyal ve altyapı standardının düşürüldüğü anlaşıldığından, dava konusu 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinde ve 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır’ ifadeleri dikkat çekicidir. Mahkeme kararında yer alan ‘kamusal kullanımdan özel kullanıma geçiş sağlayacak’ cümlesi parsel bazlı ayrıcalıklı rantı ortaya koymuştur. AKP, kenti bir rant aracı haline dönüştürdü ve yerel yönetimlerdeki 25 yıllık iktidarını bu rant ilişkileri üzerinden sürdürdü. Togo ikiz kuleleri ile kent suçu ve rant ilişkisi açığa çıkmıştır. 2023 nazım imar planında 10 bin kez imar planı değişikliği yapıldı. Sürekli plan değişikliği ile ayrıcalıklı imar hakları tanınarak, plan değişiklikleri yeni zenginleşme aracı ve kamunun haklarının gaspı haline getirildi.  Bu dava da yargıya taşıdıklarımızın sadece bir tanesidir. Mahkemenin verdiği yürütme durdurma kararı kamu yararı adına sevindiricidir. Plan değişiklikleri en kısa zamanda iptal edilmelidir.”

 Candan, “Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, kent suçlarına karşı mücadeleye devam edeceğiz. Bundan sonra yapılması gereken hukuka uygun davranılmasıdır” dedi.

Yorum Gönder

Yorumlar