ÖZELLEŞTİRME, MİLLİ PİYANGO ESNAFINI ZOR DURUMA SOKTU!

Ankara esnafının problemlerinin konuşulduğu tek program olan Esnaf İşi’nin ikinci konuğu, Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz.

Kanal Ankara’dan Rümeysa Teksan’ın sorularını yanıtlayan Poyraz, Milli Piyango’nun özelleştirilmesi sonrası yaşanan sıkıntıları paylaştı. Kâr marjlarının düşürüldüğünü belirten Poyraz, özelleşme sonrası şans oyunlarına karşı halkın güveninde bir azalma olduğunun da altını çizdi. 

Poyraz’ın açıklamaları şöyle: 

ÖZELLEŞTİRME KÂR MARJLARINI DÜŞÜRDÜ

Milli Piyango’nun özelleştirilmesi sizi nasıl etkiledi? 

Olumsuz yönde etkiledi. Kamudayken, bilet satışlarından bizim kâr marjımız brüt %15 neti % 9.7’ydi. Özelleşmeden sonra brüt %5 neti de %4.25’e gerilemiş oldu. Dolayısıyla brüt %15’ten %5’e, kâr marjımız %9.7’den %4.25’e gerilemiş oluyor. Burada bayilerimiz olumsuz yöne etkileniyor. Zaten, virüs salgını ve yaşanan ekonomik nedenlerle birlikte zor durumda olan esnaf, daha da zora düşmüş oluyor. 

"DEVLETE OLAN GÜVENDEN DOLAYI, KAMUOYUNDA BU OYUNLARA BİR GÜVEN VARDI"

Özelleştirme öncesi ile özelleştirme sonrasını karşılaştırabilir misiniz? Başka neler değişti?

Özelleştirmeden önce, devlette olmanın bir rahatlığı vardı bayilerimizde. Bir de bu tür şans oyunlarının devlet eliyle oynatılmasında, devlete karşı olan güvenden dolayı kamuoyunda bu oyunlara bir güven vardı. Bayilerimizden, özelleştirmeden sonra vatandaşın buraya karşı bir güvensizlik duyduğu yönünde tepkiler geliyor bize. Kamudayken bayilerimiz kendilerini daha güvende hissediyordu. Kâr marjımız da daha düzgündü. Ayrıca kamudayken, Milli Piyango İdaresinin bir çok kesime kaynak aktarıyordu. Özellikle; savunma sanayi, Çocuk Esirgeme Kurumu gibi, eğitime ve sportif faaliyetlere de kaynak aktarılıyordu. Bu kaynaklar sanırım özelleştikten sonra kesilmiş olacak. Bilet satışlarında, idarenin bu tür etkinliklerinden dolayı esnaf bir yerde bilet alıcıları ikna edebiliyordu. Vatandaş da ‘nasıl olsa buranın gelirlerinden bir yerlere pay gidiyor’ diye rahatlıkla alıyordu. Satışlar olumlu yönde etkileniyordu. Ama bundan sonra şirket, bu tür bir yardımı sanmıyorum ki devam ettirsin. 

"İŞSİZLER ORDUSUNA BU ALANDA FAALİYET GÖSTERENLER DE DÂHİL OLACAK"

Kâr marjının düşürülmesi dediniz, bunu biraz daha açabilir misiniz?

Biz burada 9.7’yi yetersiz bulurken, özelleşmeyle birlikte bunu yarı yarıya hatta yarının altına düşüyor olması bizde bir hayal kırıklığı yarattı. Yani ekonomide bir düzelme mi oldu? Veya şirket gelirlerinde bir artış mı oldu? Daha işe başlamadan bizim kârımızın düşüyor olması, bizde bir mağduriyete sebep oldu. Ankara’da 500’ün üzerinde Milli Piyango bayiimiz var. Bu bayilerden sözleşme imzalayan bayi sayısı şu anda 80 civarında. Diğerleri bayiliklerini bırakmak zorunda kalacaklar. Bu işsizlik demektir. Zaten insanlar burada yoksulluk sınırının altında bir gelir elde ettikleri için, dolayısıyla yarın bunlar işsiz kaldığı zaman, kaymakamlığa ve valiliğe yardım talebinde bulunacaklar. İşin bir de sosyal boyutunu ele almak lazım, işsizler ordusuna bu alanda faaliyet gösterenler de dahil olmuş olacak. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu bizim en üst kuruluşumuz. Buradan da yeterli destek alamadık. Şimdi 20 bin esnafı ilgilendiren bir konuyla karşı karşıyayız, özelleştirmeyle birlikte. Gelirlerinde sürekli bir geriye gidiş söz konusu. Bu alanda faaliyet gösteren esnafı ilgilendiren bir konu olduğu için, dolayısıyla konfederasyonun devreye girmesi gerekiyordu. Burada da yeterli desteği alamadık. Varlık Fonu ile görülme yapılabilir, ilgili bakanlıklarla görüşmeler yapılabilir. Çünkü haklı bir talebimiz var.

MİLLİ PİYANGO ESNAFININ ÜÇ TEMEL TALEBİ

Bu nasıl bir vicdan ki, %15’ten %5… %2’sini alıyorsunuz, eğer burada bir fedakarlık gerekecekse; Varlık Fonu da fedakarlık yapar, şirket de fedakarlık yapar. Biz de buna razıyız. İkişer puan buralardan onlar feragat ettiği zaman biz de diyoruz ki; kâr marjımız %5 olacağına %7 olsun. Bizim talebimiz bu. Şirket yetkilileriyle görüşüyoruz, Varlık Fonu yetkilileriyle de görüşüyoruz. Bizim ciddi olarak 3 talebimiz var. Bunlardan bir tanesi; kâr marjımız net %7 olsun. Yani %9.7’den %7 olsun. Burada 2.7 feragat etmiş oluyoruz, bayiler olarak. Diğer taraftan diyoruz ki, daha önce işletmeler kredi kartıyla bilet alabiliyordu şubelerden. Aynı uygulama devam etsin. Bayimiz gittiği zaman şubelerden, kredi kartıyla bilet alabilsin. Zaten Ziraat Bankası, Halk Bankası kamu bankaları Varlık Fonu’nda. Orada bir sorun yaşanmaması lazım. Bir de bu tür şeylerde bir geçiş süreci olur. Birden her şeyin üzeri çizilmez. Toplumu buna hazırlamak gerekiyor. Geçiş süreciyle ilgili bir takım çalışmaları sahada görmek gerekiyor. Milli Piyango şubelerinin olduğu illerde, satış ofisleri olsun şirket tarafından. Milli Piyango’nun 20’nin üzerinde ilde şubeleri var. Burada, bayilerimiz gittiği zaman bugün 100 bilet alıyor, iki gün sonra gidiyor 200 tane daha bilet alıyor. Şirketten talebimiz özellikle bu yönde. 

VARLIK FONU'NA DÜŞEN GÖREV NE?

Varlık Fonu ile ilgili bir açıklamanız vardı, ‘Varlık Fonu’na büyük sorumluluk düşüyor’ diye. Burada kastınız ne idi? Biraz açıklar mısınız?

Varlık Fonu bir yerde kamu kurumu niteliğinde olduğu için, öyle bakıyoruz. Şirket ve şirketle çalışacak olan bayilerle bir denge tutturulabilir. Biraz önce dediğimiz bu talepler karşılanabilir taleplerdir. Varlık Fonu’nun bize bu yönde destek olması yönünde bir talebimiz var. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına bu taleplerimiz iletildi. Konfederasyon aracılığıyla yine çeşitli üst düzey yöneticilerimize konu iletildi. Biz çözüm bekliyoruz. Şu anda bir belirsizlik var. Şirketin yeni kuracağı bu düzende, işlerinin de olumlu yönde gideceğine dair kuşkularım var. Kendileriyle de paylaşıyoruz. Maalesef bu zamana kadar olumlu bir gelişme olmadı. Taleplerimizin karşılanacağı yönünde, sadece sözlü ifadeler var. 

Koronavirüs esnafı nasıl etkiledi? Şu anda durum ne, bizimle paylaşır mısınız?

Koronavirüs, tüm dünyada olduğu gibi toplumun yoksul kesimlerini ve çalışan kesimlerini olumsuz yönde etkiledi. Bizde Koronavirüs’ten önce ekonomide belli sıkıntılar vardı, daralmalar vardı. Bu üstüne gelince, ciddi problemler yaşandı. Özellikle hizmet ve eğlence sektörü, eğlence sektörü bizim de içinde bulunduğumuz sektör, buralar daha fazla olumsuz etkilendi. Çalışanlar etkilendi, esnaf zaten zor durumda. Artık bu nasıl aşılacak, zaman gösterir. 


Yorum Gönder

Yorumlar