Milli teknolojinin kıtalararası yolculuğu için nefesler tutuldu

MİLLİ TEKNOLOJİNİN KITALARARASI YOLCULUĞU İÇİN NEFESLER TUTULDU

Türkiye'nin Antarktika'ya düzenleyeceği 4'üncü bilim seferi için geri sayım başladı.

 9 Şubat'ta başlayacak sefer öncesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nde 24 kişilik ekibe "hayatta kalma" eğitimi verildi. Eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını alan katılımcılar, Beyaz Kıta Antarktika'da stratejik ve önemli bölgelerde, başta iklim değişikliği ve deniz araştırma çalışmaları olmak üzere 15 farklı alanda bilimsel çalışma gerçekleştirecek. 

 TÜRKİYE DANIŞMAN ÜLKE 

 Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinesinde gerçekleştirilecek 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ile Türkiye, gözlemci olarak bulunduğu Antarktika Anlaşmalar Sistemi'nde "danışman ülke" statüsüne geçme hedefine bir adım daha yaklaşacak. Yolculuk süresi ve görevleri sırasında karşılaşabilecekleri tehlikeli durumlar ve çözümleri konusunda bilgilendirilen ekip, eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını almaya hak kazandı.Yolculuk süresi ve görevleri sırasında karşılaşabilecekleri tehlikeli durumlar ve çözümleri konusunda bilgilendirilen ekip, eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını almaya hak kazandı. 

 OLASI HER RİSK DÜŞÜNÜLDÜ

 Gerçekleştirilen eğitimler kapsamında, Antarktika’ya sefer deneyimi olan alanında uzman kişilerin önderliğinde tüm ekibe denizde canlı kalabilme, yangın önleme, yangınla mücadele, denizde iletişim kurma ve temel ilk yardım bilgileri aktarıldı. Eğitim kapsamında en kötü senaryo düşünülerek 'gemiyi terk' tatbikatı da gerçekleştirildi. Geminin botlarının gemiden indirilişi ve çarmıh adı verilen ip merdivenlerle gemiye iniş ve çıkışlarının tatbikatını da yapan ekip, yaralanmalara müdahale konusunda da bilgilendirildi.

 Hayatta kalma eğitimlerini tamamlayarak görev için hazır hale gelen 24 kişilik ekip 9 Şubat Pazar günü THY Sponsorluğunda önce Brezilya’ya uçacak, ardından Şili’den gemiye katılacak. Ekip, gemi ile Geçici Türk Bilim Kampı’nın konuşlandığı Horseshoe Adası’nda demirleyerek, helikopter ve botlarla çalışmalarını yapacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli deniz tabanı haritalandırma çalışması yapacak, bilim insanları Horseshoe adası ve kıyılarından mikroskobik su yosunları toplanacak ve bulgular biyoteknolojik açıdan değerlendirecek. 

 FATMA ŞAHİN DE EŞLİK EDECEK

Antarktika’ya gidecek bilim ekibine, Antarktika’nın Güney Shetland takım adalarından King George Adası’na kadar, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de eşlik edecek. Eğitimin önemine işaret eden Şahin, "Bizim ülke olarak orada olmamız orada olmamız, bilim üssümüzü kurmamız lazım. Yüksek teknolojiye geçmek istiyoruz. Liderlik çok önemli, kadın liderlik burada çok önemli. Bu ekibe de bir kadın liderlik yapıyor, biz onun öğrencisiyiz, onunla onur duyuyoruz." dedi.

 15 FARKLI KONUDA BİLİMSEL ARAŞTIRMA

 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi, görev yerine ulaştıktan sonra başta iklim değişikliği olmak üzere 15 farklı konuda bilimsel araştırma yapacak. Proje kapsamında, günümüzün en önemli çevre sorunu olarak kabul edilen küresel iklim değişikliğinin izlenmesine yardımcı olacak bilimsel çalışmaların yapılması da hedefleniyor.

 KITADA EV SAHİBİ TARAF

 Antarktika seferi öncesi konuyu değerlendiren Türk Antarktika Bilim Seferleri Koordinatörü ve TÜBİTAK MAM KARE Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy, "9 Şubat-20 Mart 2020 tarihleri arasında tamamlanması planlanan seferde 22 Türk araştırmacının yanı sıra 2 yabancı araştırmacı konuk edilecek ve Türkiye ikinci defa kıtada ev sahibi taraf olacak. Seferden elde edilecek veriler ve sonuçlar, uluslararası araştırmalarda yer edinecek ve Türkiye’nin ismi gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarla anılacaktır. " diye konuştu.

 TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinesindeki 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, Harita Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından gerçekleştirilecek.

Yorum Gönder

Yorumlar