En uzun Meclis

EN UZUN MECLİS

Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) 2019 yılı faaliyet raporlarının görüşüldüğü Meclis, 14 saat 45 dakika sürdü. ABB Başkanı Yavaş’ın 3 saat sunum yaptığı, 30’a yakın belediye başkanı ve Meclis üyesinin konuştuğu Meclis’te tansiyon da yüksekti. Büyükşehir gör


 Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi, temmuz ayı son oturumunda Büyükşehir, ASKİ ve EGO’nun 2019 faaliyet raporları ile kesin hesaplarını görüştü. Meclis açılışında 3 saatlik bir sunum yapan ABB Başkanı Mansur Yavaş, geçmişe dönük eleştirileri, yapılan  çalışmaları ve yapılacakları anlattı. “Derdimiz eskiyi kötülemek değil, sadece yaptığımız hizmetlerin daha iyi anlaşılması için kıyaslamadır” diyen Yavaş, özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

UZATTIĞIMIZ ELLER BOŞTA BIRAKILDI

“Şu bir yıl içinde isterdik ki, Ankara için tüm Meclis üyelerimiz bizlere destek olsun, rozetsiz belediyeciliğimize omuz versin, maalesef olmadı. Bir yılda inşa ettiğimiz en büyük şey güven oldu. Belediyeciliği betondan, plastikten, demirden ibaret gören anlayış, bu sırrı çözemese de biz bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Bizim boru ihalemizi izleyenlerin sayısının bile, halkın 750 milyon dolarının heba edildiği Ankapark’ı bugüne kadar gezenlerin sayısından daha fazla olması çok şey anlatmıyor mu? Bütün ilçe belediye başkanlarımızın kendi ilçeleriyle ilgili projeleri ‘Gelin birlikte yapalım’ demesini beklerdim. Maalesef bu olmadı. Sık sık uzattığımız eller boşta bırakıldı. Bu vesileyle birlik beraberlik içinde hizmet etme çağrımı yineliyorum.”


HEDEF METROYU SEÇİMDEN ÖNCE BİTİRMEK

1 yılda ödedikleri borçların toplamının 1 milyar 125 milyon TL olduğunu belirten Yavaş, yapımı tamamlanan çalışmaları anlattı. Yavaş, “Mamak-Dikimevi metrosunu seçimden önce bitirmeye çalışacağız. Mamak’ta bin 500 konutun ihalesine eylülde çıkacağız, inşallah hedefimiz 5 yılın sonunda Mamak’taki 10 bin 700 konutluk projesini de tamamlamak” dedi. Ankapark’a ayrı bir başlık açan Yavaş, “Birinci yılın kirasını tahsil edemedik. Asla orası çürüsün, batsın, yok olsun gibi bir derdimiz yok. Yanlış da olsa doğru da olsa orası hepimizin malı” dedi. Başkan Yavaş, Ankapark’a harcanan 750 milyon dolar ile ASKİ’nin acil yatırımlarının bitirilebileceğini, Ankara’da 18 km’lik bir metro hattının daha tamamlanabileceğini söyledi.


2019’DA YAPILAN TEK ŞEY ENKAZ EDEBİYATI

Yavaş’ın 3 saatlik sunumu için “İyi bir kurgu yapılmış” değerlendirmesi yapan AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, Yavaş’ın televizyonlara verdiği röportajlardan kısa bir video sunarak, vaatleri ve Ankara’daki tüm sorunları çok kısa bir sürede ve kendi öz kaynakları tamamen çözeceğini söylediği açıklamaları hatırlattı. ABB’nin 2019 Faaliyet Raporu kitapçığını ‘Faaliyetsizlik raporu’ olarak adlandıran ve içinin boş olduğunu kaydeden Köse, Yavaş’ın geçmişi eleştirmeyeceğine yönelik sözlerine de dikkat çekerek, “Belediye başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra söyledikleri ile taban tabana bir manzarayı burada anlattı. Borç batağına doğru sürüklenen bir belediye iflas etmiş gibi bir görüntü var. Tüm sözleri bu kadar sürede yapmasını elbette beklemiyoruz ancak yapılmayanlara bakınca yapılacak olanların boyunu görmüş oluyoruz. 2019’da yapılan tek şey maalesef geçmişi kötülemek, enkaz edebiyatı. Bu algıyla, kötülemekle bu işler olmaz” diye konuştu. Ankapark’ın hayalet bir parka dönüştürülmeye çalışıldığını söyleyen Köse, ABB’ye “Lütfen buraya yapılan yatırımı heba etmeyin, çürümesine izin vermeyin. Bir an evvel işletmeye alın biz de destek verelim. ‘Yok biz yapamayız’ diyorsanız Mamak Belediyesi’ne verin biz nasıl işletiyoruz, iş nasıl yürüyor size göstereyim” teklifinde bulundu.

GUINNESS’E GİRECEKKEN BATIK PROJELER KİTABINA GİRDİ

Başkent’e yakışır bir meclis görüntüsü verilmesinin çok büyük önem taşıdığını vurgulayan CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, “Tabii ki bu süreci değerlendirirken eleştiriler olacak, muhalefet eleştiri yapacak. Muhalefet demokrasinin olmazsa olmazıdır, bunda hiçbir sıkıntı yok ama karşı çıkmak, engellemek de olmamalı” dedi. 25 yıllık bir yönetimden sonra yeni bir yönetim anlayışını hakim kılmanın kolay olmadığını kaydeden Neslihanoğlu, “Eskiyi konuşmazsak yeni olanın envanterini de çıkaramayız. Seçilmiş meclis üyeleri olarak siyasi görüşlerimiz ne olursa olsun seçim sonrası bunları bir kenara bırakarak sorunların çözümüne yönelmemiz, hepimizin ortak noktasının Ankara olması gerekiyor” diye konuştu. Neslihanoğlu, eski döneme ait borçları ödediklerini, tasarruf tedbirleri uyguladıklarını, Ankaralıların parasını fantastik projelere harcamadıklarını söyledi. Neslihanoğlu, Ankapark için de “Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek denilen Ankapark 750 milyon dolar ile rekor batık projeler kitabına girmiştir” dedi.

GERÇEK İHTİYAÇLARA CEVAP VEREMEYEN FAALİYET DÖNEMİ

Konuşmasına iyi yapılan işler için teşekkür ederek başlayan MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, faaliyet raporunun içinde gerçekleşen işlere göre çok düşük kalan rakamlardan detaylı örnekler verdi. Ilıkan, “6 milyona yaklaşan nüfusu devasa mücavir alanı yaklaşık bin 400 mahallesi bulunan Ankara’da herkese eşit ve adil hizmet götürmek mecburiyetimiz var. Faaliyet raporunu incelediğimizde vatandaş beklentisinin, önceliklerinin doğru koordine edilmediğini gördük. Fazlasıyla sayfa doldurma çabası var” dedi. Ilıkan şöyle devam etti: “Elbette ki her şeyi bir yılda yapmanızı beklemek mantıksız ama bu zincirin bir halkası gibidir. Sayın başkan fazlasıyla yüksek beklentinin olduğu bir zeminde Ankara’nın gerçek ihtiyaçlarına cevap veremeyen bir faaliyet dönemi geçirdiniz.” Büyükşehir’in sokak hayvanları başta olmak üzere düzenlediği çalıştaylara dikkat çeken Ilıkan, çalıştaylarla sokaktaki sorunların aynı olmadığını vurguladı. Ilıkan, bisiklet yollarını, hobi bahçelerini, Mogan Gölü’nün temizliğinde Büyükşehir’in rolünü, Beynam ormanı gibi birçok konuyu da gündeme getirdi.

BÜYÜKŞEHİR’İN AYAĞINI BUDAMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ

“Eski yönetimi illa ki konuşacağız, iyi yaptıkları varsa teşekkür de edeceğiz. Doğru hizmete doğru, yanlışa da yanlış diyeceğiz, buna alınmayacağız. Bugün biz de yanlış yapıyorsak siz de bizi eleştireceksiniz” diyen İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker şöyle konuştu: “Ankara sayın başkanı yönetim için sizleri de denetim için seçmiş. Eğer biz krediyi isterken istediğimiz proje aklına yatmıyorsa vermezsiniz. Büyükşehir diyorsunuz, Büyükşehir’in ayağını budamaya çalışıyorsunuz. Bu böyle olmaz. Siyasi düşünerek bir yere varamayız.” İlçe belediye başkanlarının ‘Büyükşehir’in büyüklüğünü görmüyoruz’ şeklindeki konuşmalarına da değinen Beker, “20 senelik Büyükşehir’le bugünkü Büyükşehir bir değil. Eskiden kredi isteniliyorsa hemen veriliyordu, arsa satışı isteniyorsa Meclis hemen onaylıyordu. İlçeler sıkıntılarını anlattılar, ilçenin problemi demek Büyükşehir’in de problemi demek, bunu beraber çözeceksiniz. Büyükşehir Belediye Başkanı başarısız olursa inanın ilçe belediyeleri de başarısız olur” ifadelerini kullandı.

‘BİR TELEFON ETMEYE HÂLÂ ÇEKİNİYORSUNUZ’

Parti gruplarının konuşmalarının ardından sabaha karşı oylama öncesi son konuşmayı yaparak gruplara yanıt veren ABB Başkanı Mansur Yavaş şunları söyledi: “Geçmişle kıyaslama yapma nedenim, ‘Belediyenin parasını ölü yatırımlara yatırmayacağım, benim önceliklerim farklı’ diyorum. Güdül ve Evren hariç beni arayıp bir tane geri döneniniz var mı? Bir telefon etmeye hâlâ çekiniyorsunuz, kimden korkuyorsunuz. Talebi geri çevirirsem, her ay meclisimiz oluyor, çıkıp konuşabilirsiniz. Bürokratların ve partililerin ilçelerde tarafgirlik yaptığı söyleniyor. Bunlar siyasetten gelen alışkanlıklar. Oradaki bir siyasinin ne yaptığını bilmeyebilirim. Bilmediğim bir şeyle beni suçlamanız yanlış.” Yavaş, AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse’nin ‘Ankapark’ı bize verin’ teklifi için ise şöyle konuştu: “Ankapark’ı bizden istemeyin. İşletmeye niyetiniz varsa şirketten alın, onlarda zaten. Bizde değil. Ama almanızı tavsiye etmem, siz Ali Kuşçu Gök Bilim Merkezi’ne bile sahip çıkamadınız, Ankapark’a asla sahip çıkamazsınız.”

RAKAMLARLA MECLİS NOTLARI

-Koronavirüs nedeniyle Konferans Salonu’nda 14 Temmuz saat 15.00’te toplanan Meclis, 15 Temmuz sabahına kadar toplam 14 saat 45 dakika mesai yaptı.


-ABB Başkanı Mansur Yavaş 3 saatlik bir sunum yaptı.


-Yavaş’ın sunumunun ardından 45 dakikalık yemek molası veren Meclis, ertesi güne kadar 15’er dakikalık aralarla devam etti.


-Grup başkanvekillerinin dışında AK Parti’li ilçe belediye başkanları, Meclis üyeleri, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, CHP ve İYİ Parti’li Meclis üyeleriyle birlikte 30’a yakın isim ayrı ayrı konuşmalar gerçekleştirdi.


-Mansur Yavaş, sunumun ardından yönetmesi için oturumu Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal’a devretti. Yavaş, Meclis’i CHP sırasından takip etti.


-AK Parti Altındağ Meclis Üyesi Sinan Burhan, Meclis içinde ve dışında yaşanan arbede ve tartışmaların görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı.


-Meclis üyelerine gece saatlerinde Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek tatlı, Kalecik Belediye Başkanı Duhan Kalkan da börek ikramında bulundu.


‘GEÇMİŞTE BÜYÜKŞEHİR’İN BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÖRMÜŞTÜK’

AK Parti’li belediye başkanları da Büyükşehir Belediyesi’nin sorumlu olduğu ancak ilçelerinde yapmadığı çalışmaları tek tek örnekleriyle anlattı. Özellikle çevre ilçe belediye başkanları bir yılda mezarlık, asfalt başta olmak üzere sorunları dile getirdi. Bazı başkanlar parti ismi vermeyerek CHP ve İYİ Partili ilçe başkanlarının sosyal yardımlara müdahale ettikleri, partizanlık yaparak Büyükşehir’in ilçelere hizmetlerini engelledikleri iddialarında bulundular. Bazı başkanların “Geçmişte Büyükşehir’in büyüklüğünü görmüştük şimdi görmüyoruz” şeklindeki değerlendirmeleri de dikkat çekiciydi.

İÇERİDE TARTIŞMA DIŞARIDA ARBEDE

AK Parti Keçiören Meclis üyesi Metin Akdemir’in faaliyet raporu ve kesin hesapla ilgili değerlendirmelerde bulunurken söylediği, “Şuurlu belediye başkanlığı yapmak lazım, şuurlu grup başkanvekilliği yapmak lazım. Sizin ununuz, suyunuz, tuzunuz var ‘Ekmek yaparım’ diyorsunuz. Ekmek yapmak için maya lazım. O maya sizde yok” sözleri AK Parti ile CHP grubu arasında tansiyonu yükseltti. “Üslubunuza dikkat edin” diyen CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, Akdemir’e çok sert tepki gösterdi.

Bu esnada gruplar arasında yaşanan tartışma üzerine oturuma ara verildi. Verilen arada Büyükşehir güvenlik görevlilerinin kendi üzerlerine yürüdüğünü ve sözlü saldırıda bulunduğunu belirten AK Partili Meclis üyeleriyle CHP’li Meclis üyeleri arasında dışarıda arbede yaşandı. AK Parti içeride Mansur Yavaş’a tepki gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, Yavaş’tan, bu görevlilerin tespit edilmesini, gereğinin yapılarak ceza verilmesini istedi. Polis ekipleri de arbede sonrası geniş güvenlik önlemleri aldı.

ABB, ASKİ ve EGO’nun 2019 mali yılı kesin hesapları ve faaliyet raporlarına AK Parti ve MHP grupları ret, CHP ve İYİ Parti grupları kabul oyu kullandı. 2019 mali yılı kesin hesapları ve faaliyet raporları, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 26. maddesinin 4. fıkrasında belirtilen 3/4 nisap sağlanamadığı için hukuken onaylanmış oldu.


Yorum Gönder

Yorumlar